Frysk Dykskiep

Pfff… en weer werd het rondje langer dan we ons hadden voorgenomen. Een uurtje fietsen met m’n man cq. fietsmaatje wordt eigenlijk standaard langer dan de bedoeling was. Zo ook vanmiddag. Maar ja, hier in Friesland trap je ook zo maar heel wat kilometertjes extra als je besluit toch ‘even een afslagje verder’ de dijk te verlaten. Maar eerlijk is eerlijk: het was heerlijk! Vanuit ons dorp richting Stiens, Hallum en dan bij kweldercentrum Noarderleech de dijk op. Al slalommend tussen de schapenpoep, naar de lucht kijkend en ons steeds verwonderd afvragend of we droog thuis zullen komen. En tja die schapen, daar heb ik wel wat mee natuurlijk.. Wolfabriekjes op pootjes!

Een bekende Friese zanger van een dorp verderop schreef een prachtig Fries liedje over de schapen op de Friese dijken. Dat ze maar één kant op kunnen lopen, want ‘se ha de lofter en de rjochter poatsjes net gelyk’; oftewel vanwege het lopen op de dijk zijn de linker- en rechterpootjes niet even lang, en dus kunnen ze eigenlijk maar één kant op lopen. Het deert déze schapen duidelijk niet om uren al grazend op zo’n scheve dijk te kuieren. Laat staan dat er een liedje over is geschreven!

Maar het is altijd weer heerlijk thuiskomen na een tochtje door het weidse, ruimtelijke Friesland: wind, zon & frisse lucht. En het Frysk Dykskiep!

Bewaren

Bewaren